Wat
Voor
Over

Warmtepomp of gasketel? Weeg verbruik en installatiekost af

De juiste warmte- en koudebron kiezen voor je woning of kantoorgebouw? Dan is heel vaak de vraag: gaan we voor een condenserende gasketel of warmtepomp? Moderne warmtepompen halen een uitstekend rendement, maar blijven duur in installatie. Bovendien maakt de huidige belastingstructuur elektriciteit als energiebron minder interessant dan gas.

Warmtepompen of gasketel: de installatiekost

Warmtepompen werden tot niet zo lang geleden vaak stiefmoederlijk behandeld. Ze waren (en blijven) duur. Een warmtepomp met een groot vermogen van 33 kW kost al gauw € 20 000 bruto in aankoop. Ter vergelijking: een condenserende gasketel met een gelijkaardig vermogen betaal je ‘slechts’ € 5 000 bruto.

Daarbij komen de circulatoren, kraan- en leidingwerk, expansie-inrichting en de kosten voor boringen (bij een geothermische installatie, die de warmte van de aarde gebruikt).

Zijn warmtepompen dan een slechte keuze?

Warmtepompen worden wel steeds efficiënter

De efficiëntie van een warmtepomp wordt uitgedrukt in de SCOP of ‘seasonal coefficient of performance’. Die warmtepomp met een vermogen van 33 kW heeft al gauw een SCOP van meer dan 5. Dat houdt in dat hij 5 kWh warmte creëert met 1 kWh elektriciteit en 4 kWh uit de bron (de buitenlucht, het water, de aarde…).

Ter vergelijking: een gasketel heeft een efficiëntie van 97%. Dat betekent dat hij 0,97 kWh warmte creëert met 1 kWh gas.

Dat rendement kon je vroeger helaas niet valoriseren omwille van de belasting op elektriciteit. Investeren in een zuinige, klimaatbewuste installatie rendeerde niet. Je verdiende de installatie pas na jaren en nog vaker helemaal niet terug.

Warmtepomp vs gasketel

In deze technische ruimte zie je links een condenserende gasketel. In het midden staan twee buffervaten, één voor koud en één voor warm water. Uiterst rechts staan twee warmtepompen (achter elkaar), in dit project voor koeling.

Hoe liggen de kaarten vandaag?

In de meeste moderne woningen met veel glas heb je vandaag sowieso (een minimum aan) koeling nodig. Uit de gebouwsimulatie waarin we de mogelijke scenario’s naast elkaar plaatsen (bv. een gasketel met bijkomend airco tegenover een warmtepomp) blijkt dat de warmtepomp zichzelf wel terugverdient binnen paar jaar. Want een airco heeft ook een aanzienlijk prijskaartje. Bovendien koelt airco de lucht in lagen, wat veel mensen niet als aangenaam ervaren.

Daarbij komt nog de kost voor de gasleiding van de straat naar je ketel. Tel al deze extra bedragen op en een warmtepomp, waarvoor je geen schouw moet voorzien, verdient zichzelf wel terug.

Enkele tips voor de juist warmte- en koudebron

Wil je klimaat- en prijsbewust kiezen? Let dan hierop:

  • Investeer eerst gebouwtechnisch |Níet moeten koelen of verwarmen is nog altijd de meest prijs- én klimaatbewuste keuze. Isolatie van je dak en muren, zonnewering die rekening houdt met oriëntatie van je huis en inkomende zon… Elk percent telt: je verbruik ligt niet alleen lager, je hebt ook een kleinere installatie nodig, goedkoper in aankoop. Investeer je schouderophalend in ventiloconvectoren die ook koelen? Bedenk dat ook die elektriciteit te betalen is.
  • Voorzie nu al warmtebuffering | Warm water maken (sanitair, voor je vloerverwarming of radiatoren) is vandaag de grootste energieslokop. Wil je zonnepanelen en/of een warmtepomp? Overweeg dan daarnaast een buffervat. Op zonnige dagen, ook buiten de zomer, kan je warmte in dat vat verzamelen door je compressor toch te laten draaien, ook al heb je weinig energie nodig overdag. Die gebruik je ’s avonds voor je vloerverwarming. Zo vervangt een buffervat eigenlijk een batterij. Variabele energiecontracten, waarbij je tijdens piekmomenten ’s avonds (na zonsondergang) meer betaalt zullen in de toekomst vaker voorkomen. Dan is het goed als je op die momenten de warmte uit je buffervat kunt inschakelen.

Niemand weet hoe gas en elektriciteit in de toekomst belast zullen worden. Wordt een deel van de belasting op elektriciteit overgeheveld naar gas? Dat is mogelijk.

Maar de basis blijft: meten is weten. In een gebouwsimulatie wegen we verschillende isolerende gebouwtechnieken af, net als warmte- en koudebronnen. Zo weet je welk comfort je mag verwachten, hoeveel je gaat verbruiken en op welke termijn je eventuele warmtepomp zich terugverdient.

In concept & ontwerp vertalen we die keuzes naar de praktijk. Kabels en leidingen, toestellen, buffervat en technische ruimte krijgen een logische plaats, netjes weggewerkt. Je installateur kan aan de slag met een duidelijk plan. Jij bestuurt alles met één centraal domoticasysteem. En je kinderen zijn je dankbaar: dit plan werkt voor +100 jaar. Want na verslijten zijn je toestellen eenvoudig te vervangen.

Wil je vrijblijvend van gedachten wisselen over je nieuwbouw- of renovatieproject? Over je reken- en tekenwerk als installateur? Contacteer me en ik kijk wat ik voor jou kan doen.

Between sun and wind

Schrijf je in en ontvang gratis onze nieuwsbrief

Inschrijven