Wat
Voor
Over

Project CAP

Van superette naar kantoorgebouw: samen met interieurarchitect duurzaamheid en veiligheid garanderen

Een oude superette volledig verbouwen tot een kantoorgebouw voor een vzw in hartje Brussel: dat was project CAP. In Koekelberg kocht de vzw het oude pand met best wel wat uitdagingen.

Voor

Bouwer

Jaar

2019

Diensten

Warmteverlies en koellastberekening
Technisch ontwerp


Project CAP: de uitdagingen

  • Het pand was gelegen op het gelijkvloers van een appartementsgebouw uit de jaren ’80. Dat betekende: asbest verwijderen en een oude centrale verwarmingsinstallatie op gas.
  • Omdat die installatie al een aantal mankementen vertoonde, was daarop aftakken wel een risico. Vooral omdat een vzw liever middelen in zijn werking steekt dan in regelmatige onderhouden van leidingen die eigenlijk aan vervanging toe zijn.
  • Het pand was zuidelijk georiënteerd met veel zoninstraling. Luifels zijn op zulke plekken geen optie, ook screens raken in een stedelijk gebied helaas vaak snel beschadigd.
  • Ventilatie is er complexer dan op een landelijke plek. Een C-systeem met roosters geeft vrij veel geluidsoverlast en geurhinder. Bovendien breng je wel wat verontreinigde lucht binnen.
  • De vzw had een publiek met wel wat uitdagingen. Om risico’s voor haar medewerkers te voorkomen, moesten in de spreekruimtes twee deuren voorzien zijn.

Grote denkoefening met de interieurarchitect

Voor al die uitdagingen was een goede denkoefening samen met de interieurarchitect nodig. Want om een pand volledig te strippen en de indeling from scratch opnieuw uit te tekenen, kun je best al op voorhand in grote lijnen over hvac-oplossingen nadenken:

  • Hoe zouden we ventileren in een omgeving met vrij verontreinigde lucht?
  • Welke oplossingen waren er voor die grote zoninstraling? Zonwerend glas of rolluiken?
  • Namen we het risico op de bestaande gasinstallatie af te takken waar al slijtage op zat?
  • Als we kozen voor een warmtepomp, hoe beperkten we dan geluidshinder voor de buren?

Verfijnen na de indeling van ruimtes

Anderzijds kun je alle hvac-oplossingen pas verfijnen wanneer de indeling van de ruimtes er is. Want vermogens om te verwarmen, of kanaalwerk voor ventilatie kun je pas berekenen als je afmetingen en het aantal personen dat in zo’n ruimte zal samenwerken kent. Dit zijn de oplossingen die we voorzagen:

  • Ik stelde een lucht/water-warmtepomp voor. Zo was men niet afhankelijk van de oudere centrale installatie. Minder kans op grote kosten achteraf voor onderhoud of vervangingen.
  • We kozen voor robuuste rolluiken. Goed voor de veiligheid, niet snel te beschadigen en ideaal op warme dagen om zoninstraling te beperken.
  • Een ventilatiesysteem D met luchtbehandelingskast zorgde voor een optimale luchtkwaliteit. We hielden daarbij rekening met het aantal personen dat in elke ruimte zou werken. De vergaderzaal waar vaak vrij veel mensen zaten, kreeg een plaats waar voldoende ruimte was voor het kanaalwerk van ventilatie.

Het eindresultaat? Niet enkel hygiëne en comfort waren gegarandeerd voor medewerkers. De installatie werd erg duurzaam met een minimum aan onderhoud, dat een handige medewerker vrij eenvoudig zelf kon uitvoeren. Geen onaangename verrassingen achteraf dus en maximaal tijd voor de eigen werking.

Strongclima